Samstag, 28. August 2010

Hirurgija oka

Laserska kirurgija oka

Piše: dr. sc. Nadežda Bilić, spec. za očne bolesti, refraktivni kirurg, Poliklinika Bilić vision, Zagreb
Što je laserska kirurgija oka i koja se metoda danas u svijetu najviše izvodi?
Laserska kirurgija oka vrsta je refraktivne kirurgije kod koje se laserom modelira tkivo rožnice (proziran dio oka koji se nalazi ispred šarenice i zjenice) i na taj se način smanjuje dioptrija. Dvije osnovne metode laserske operacije su PRK (Photorefractive  keratectomy) i LASIK (Laser in situ keratomileusis). Trenutačno se u svijetu pretežito provodi LASIK metoda. Studije su pokazale da su nakon LASIK metode pacijenti zadovoljniji nego nakon PRK metode (manja poslijeoperativna bol i brži oporavak vida).
Nakon LASIK-a vid se već praktički sutradan vraća na normalu, dok je za oporavak vidne oštrine nakon PRK-a katkad potrebno i do mjesec dana. Naravno da takav oporavak teče postupno, pa pacijent već prvi dan postiže od 30 do 50% željene vidne oštrine. Također je dokazano da pacijenti nakon LASIK-a češće postižu 100 postotnu vidnu oštrinu, te da su nepravilnosti u zakrivljenosti rožnice manje.
Raspon dioptrija koje se mogu operirati LASIK metodom jest dioptrija za kratkovidnost do -10,0, a za dalekovidnost do +5,0, a astigmatizam do 4,0 dioptrije. Katkad se novim femto   second laserima može ukloniti i dioptrija do -12,0 ako je rožnica dovoljno debela (iznad 550 mikrometara).
Što je cilj refraktivne kirurgije?
Refraktivna kirurgija je područje kirurgije oka koje se bavi korekcijom refraktivnih pogrešaka vida (refrakcija znači lomljenje zraka svjetlosti). Postoje mnoge tehnike refraktivne kirurgije, ali se danas u svijetu najviše primjenjuje laserska korekcija refraktivnih grešaka.Cilj refraktivne kirurgije je ukloniti ovisnost o naočalama i/ili kontaktnim lećama, no u osoba koje se podvrgnu refraktivnoj kirurgiji još uvijek može postojati potreba za naočalama za čitanje, odnosno naočalama za daleko kada žele savršen vid za blizinu, odnosno za daleko. Tako npr. određeni broj pacijenata nosi naočale za daleko prilikom noćne vožnje.
Tko se može podvrgnuti takvoj operaciji?
Velik broj osoba koje su kratkovidne, dalekovidne ili imaju astigmatizam može se podvrći LASIK operaciji. Osoba koja je kandidat za LASIK operaciju mora imati navršenih osamnaest godina te zdrave oči, odnosno ne smije imati bolesti mrežnice (stražnji dio oka), ožiljke na rožnici ili neku drugu očnu bolest.
Također, osoba koja se odlučila za taj operativni zahvat mora imati realna očekivanja. To su uglavnom osobe koje su nezadovoljne nošenjem naočala, odnosno kontaktnih leća u svakodnevnom životu i radu. Liječnik obavlja procjenu, pregled i konzultaciju s pacijentom te nakon toga odlučuje je li ta osoba dobar kandidat za operaciju.
Tko se ne može podvrgnuti takvoj operaciji?
Bilo koja osoba u koje postoje kontraindikacije za zahvat.
Postoje dvije vrste kontraindikacija: apsolutne i relativne.
Ako osoba ima neku od apsolutnih kontraindikacija, to znači da se LASIK operacija ne može učiniti.
U slučaju relativnih kontraindikacija, prije operacije potrebna je posebna priprema pacijenta, a za vrijeme same operacije potreban je dodatni oprez ili primjena specijalnih operacijskih tehnika. U osoba s relativnim kontraindikacijama nije moguće do kraja predvidjeti ishod operacije, odnosno veći je postotak komplikacija. Neke od relativnih kontraindikacija su tanka rožnica, sindrom suhog oka i česte promjene dioptrije u razmjerno kratkom vremenu. Također, postoje i sustavne bolesti organizma koje mogu utjecati na ishod operacije, poput šećerne bolesti (diabetes mellitus), zatim neke autoimune bolesti kao što su eritematozni lupus, reumatoidni artritis i fibromialgija, te neke druge bolesti i stanja. Među relativne kontraindikacije ubraja se i trudnoća ili planiranje trudnoće te dojenje.
Među apsolutne kontraindikacije među ostalim ubrajaju se keratokonus (bolest rožnice), katarakta (siva mrena) i dob ispod 18 godina.Važno je naglasiti da se laserom ne može poboljšati vid na oku, već se samo uklanja dioptrija, odnosno potreba za nošenjem naočala ili kontaktnih leća. Postoji li slabovidnost, tj. ambliopija (vidna oštrina s korekcijom je manja od 100%), ona ostaje jednako prisutna i nakon primjene lasera.
Je li zahvat  bolan?
Zahvat je potpuno bezbolan i izvodi se u lokalnoj anesteziji uz pomoć kapljica anestetika. Tijekom zahvata pacijent može osjetiti lagani pritisak na oku. Nakon LASIK-a pacijent može jedan ili dva dana imati blagi osjećaj nelagode, kao da mu je trepavica upala u oko.
Koliko traje vrijeme oporavka?
Razdoblje oporavka razlikuje se od pacijenta do pacijenta. U većini slučajeva, dramatično poboljšanje slijedi odmah nakon zahvata prilikom odlaska kući. Blago zamućenje vida moguće je zbog kapanja kapi za oči. Nakon zahvata četiri od pet pacijenata prolazi na vozačkom ispitu bez naočala.
Jesu li poslije tretmana potrebne naočale za čitanje?
Cilj refraktivne kirurgije je gledanje bez naočala i/ili kontaktnih leća, no pacijenti nakon LASIK-a mogu nositi naočale za daleko ili blizu žele li savršen vid na daljinu ili blizinu. Određeni broj pacijenata nosi malu dioptriju za noćnu vožnju.
Kada operirana osoba može početi raditi i baviti se sportom?
Većina pacijenata može se vratiti na posao puno radno vrijeme već prvi dan poslije operacije. Rijetko je potrebno pričekati od jedan do dva dana prije povratka na posao. Ako je moguće, preporučuje se uzeti nekoliko dana odmora.
Bavljenje nekontaktnim sportom može se nastaviti čim se osoba osjeća spremnom. Osobe koje se bave sportom s reketima ili nekim grubim kontaktnim sportom moraju zaštititi oči zbog mogućih udarca u oko.
Kada operirana osoba može početi voziti?
Osoba ne bi smjela voziti cijeli dan nakon operacije. Postoje individualne varijacije o točnom početku vožnje automobila. U svakom slučaju, operirana osoba može početi s vožnjom čim primijeti da je vidna oštrina takva da dopušta sigurnu vožnju.
Kada se može početi s kupanjem i plivanjem?
Kupanje uz poštedu očiju moguće je isti dan nakon operacije. Potrebno je paziti da se oči ne skvase prva dva dana nakon operacije (tuširanje). Oči se ne smiju trljati prvih mjesec dana.
Kupanje i plivanje u bazenu potrebno je izbjegavati prvi tjedan nakon operacije, a u moru, rijeci ili jezeru dva tjedna nakon operacije.
Koje su komplikacije nakon laserske korekcije vida?
Prema literaturi srednja učestalost komplikacija je oko dva posto, što ovisi o kvaliteti lasera i opreme, refrakcijskoj grešci i operateru. Potrebno je naglasiti da su neke komplikacije češće (suho oko, zablješćivanje, povratak dijela dioptrije), a neke pak iznimno rijetke (ablacija mrežnice, infekcija).
Da bi se smanjila učestalost komplikacija, potreban je pažljiv odabir pacijenata, iscrpna anamneza i temeljit pregled prije operacije.
Važno je također naglasiti da, dođe li do komplikacija, za svaku od njih postoji mogućnost uspješnog rješavanja. Realistična očekivanja važna su za uspješnost zahvata. Daljnjim razvojem tehnologije, kao i operacijskih tehnika, u budućnosti se očekuje još niži postotak mogućih komplikacija.
Novosti u korekciji vidne oštrine laserom
Danas operiram na najnovijem femto    second laseru (laseri posljednje tehnološke generacije) koji povećavaju sigurnost i preciznost u izvedbi operacije. Također primjenjujem "Intra lase" tehnologiju laserskog kreiranja poklopca koji se uvijek mora načiniti prilikom operacije LASIK metodom.
Kreiranje poklopca standardnim mikrokeratomom uz pomoć elektromotora je manje precizno i mora se načiniti deblji poklopac, što može biti problem kod tankih rožnica. Također je zarašćivanje takvog poklopčića sporije pa je i mogućnost nekog poremećaja veća.
Intralase tehnologija mi je omogućila da mogu napraviti tanji poklopac rožnice, dobiti brže i preciznije zarašćivanje rane, te manju mogućnost urastanja epitela pod poklopčić, što inače pripada poslijeoperacijskim komplikacijama.U dijagnostici nepravilnosti rožnice najmodernija tehnologija kojom se koristimo je tzv. Wave front tehnologija koja uz korištenje Ultrazvučnog vala uočava sve nepravilnosti površine rožnice, koje onda prenesemo u kompjuter lasera, a on služeći se najnaprednijom tehnologijom, može iznimno precizno odstraniti nepravilnosti koje ometaju precizan vid bez zablješćivanja ili razlijevanja slike (npr. kad gledamo svjetlo).
Moderna tehnologija i stalna međunarodna edukacija liječnika još je više približila tu modernu metodu laserskog skidanja dioptrije najrazličitijim potrebama naših pacijenata.
BILIC VISION, Poliklinika za oftalmoligiju i ortopediju, Ksaverska cesta 45, Zagreb; tel.: 01 467 444; info@bilicvision.hr, www.bilicvision.hr

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen