Mittwoch, 25. August 2010

Влахстари други

Следе одговори на честа питања. Детаљнији садржај помоћи можете наћи на следећим језицима:
Deutsch
English (US)
English (UK)
Español
Français
Italiano
Nederlands
Português (Brasil)
Русский
中文(简体)
中文 (繁體)
日本語
한국어
Dansk
Norsk
Suomi
Svenska
ภาษาไทย
Türkçe

Честа питања:

  1. Како да отворим Blogger налог?
  2. Како да направим Blogger блог?
  3. Како да постављам на свој блог?
  4. Како да постављамм слике?
  5. Не могу да се пријавим. Шта треба да радим?
  6. Како да избришем блог?
  7. Како да откажем свој налог?
  8. Да ли могу да имам блог на ком поставља више особа?
  9. Како да профилу додам своју фотографију?
  10. Како да успоставим FTP (или sFTP) везу са екстерним web хостом?
  11. Како да користим прилагођени домен на свом блогу?
  12. Како функционише Blogger Mobile?
  13. Како да означим своје постове?
  14. Како да поставим AdSense на свој блог?
  15. Како да омогућим фид локације за свој блог?
  16. Шта је дугме "Означи заставицом"?
  17. Како да контролишем коментаре на свом блогу?
  18. Како да користим Blogger функцију распореда?
  19. Зашто у обрасцу за постављање постоји верификација речи?
  20. Зашто је мој блог онемогућен?
  21. Да ли могу да користим пречице на тастатури приликом постављања постова?
  22. Како да користим функцију пресловљавања?
  23. Како да користим Blogger уређивач постова?
  24. Где могу да купим прилагођено име домена за свој блог?
  25. Како да променим формат датумâ приказаних у мом блогу?
  26. Шта је то шаблон поста?
  27. Шта су везе уназад и како да их користим?
  28. Шта је то опција верификације речи?
  29. Могу ли да изменим HTML распореда блога?
  30. Где је приказан наслов мог блога?
  31. Шта је то URL?
  32. Како о функционише подешавање "листе"?
  33. Како функционише подешавање кодирања?
  34. Шта је то FTP сервер?
  35. Шта је то FTP путања?
  36. У чему је разлика између поновног објављивања индекса и читавог блога?
  37. Где могу да пријавим нарушавање права?


1. Како да отворим Blogger налог?
На Blogger првој страници кликните на дугме "Одмах направи блог". На следећој страници од вас ће се тражити да креирате Google налог. Свој Google налог можете да користите и са другим Google услугама. Ако већ имате Google налог (можда услуге Gmail, Google Groups или Orkut), прво се пријавите. Када се пријавите, потребно је да унесете име које желите да буде приказано и да прихватите Blogger-ове Услове коришћења услуге. Када завршите са овим, од вас ће се тражити да отворите блог и почнете са радом.

2. Како да направим Blogger блог?
Да бисте могли да направите бесплатан блог на Blogger-овој услузи хостинга Blog*Spot, морате да отворите налог на локацији blogger.com. Када се пријавите на blogger.com, кликните на везу "Направи блог". У 2. кораку унесите наслов и адресу (URL). Такође је потребно да унесете реч за верификацију која је приказана на овој страници. Када завршите, кликните на дугме "настави". У 3. кораку можете да одаберете шаблон за свој блог. Тако ће блог изгледати када га објавите. Затим ће Blogger креирати ваш нови блог и резервисати место на локацији BlogSpot. Чим направите први пост, страница ће се појавити на адреси коју сте одабрали.

3. Како да постављам на свој блог?
На контролној табли кликните на везу "Нови пост" поред блога на који желите да поставите пост. Затим ћете видети страницу "Креирање новог поста". Почните тако што ћете дати наслов посту (није обавезно), a затим унесите сâм пост. Када завршите, кликните на везу "Прегледај" да бисте се уверили да је пост спреман. Када будете задовољни постом, кликните на дугме "Објави". Тако ћете објавити свој нови пост.

4. Како да поставиљам слике?
Фотографије можете да отпремите помоћу иконе слике на траци са алаткама уређивача постова. Када кликнете на ову икону, добијате прозор који вам дозвољава да изаберете једну или више слика са свог рачунара. Једноставно кликните на дугме "Прегледај" да бисте пронашли слике које желите. Поред тога, можете да унесете URL слике која се већ налази на мрежи и да је уметнете у пост. Ако кликнете на везу за бирање распореда, можете да прилагодите начин на који ће слике бити приказане у посту. Опције "Лево", "Центар" и "Десно" одредиће положај текста поста у односу на слике. Опција величине дозвољава промене величине слика у овој области слања постова.

5. Не могу да се пријавим. Шта треба да радим?
Ако сте заборавили информације свог Google налога, информације за пријављивање на Google налог можете да опоравите тако што ћете кликнути на знак "?" поред поља "Лозинка" на Blogger страници за пријављивање, или можете да користите Google Accounts страницу за помоћ са лозинком.
Запамтите да је корисничко име за Google налог комплетна е-адреса коју сте користили приликом отварања свог налога (нпр. vašeime@example.com).
Ако можете да се пријавите на свој налог, али не видите одговарајуће блогове на контролној табли, вероватно сте се пријавили на погрешан налог. У том случају, покушајте да се пријавите са свим својим е-адресама користећи образац за помоћ са лозинком уколико је потребно. Покушајте ово чак и ако мислите да имате само један налог. Дешава се да људи нехотице креирају додатни налог, па је оваква провера коју вршите сами обично најбржи начин да вратите блог.

6. Како да избришем блог?
Да бисте избрисали читав блог, изаберите картицу Подешавања | Основно. У том тренутку обавезно се уверите да се налазите на правом блогу, и да желите да га трајно уклоните са свог налога. Затим кликните на "Избриши овај блог". Ако се блог налази на вашем серверу, његове датотеке неће бити избрисане. Можете да их избришете ручно тако што ћете се повезати са сервером преко FTP-а.

7. Како да откажем свој налог?
Да бисте избрисали свој Google налог, укључујући и своје блогове, пријавите се на Google Accounts прву страницу. Када се пријавите, кликните на везу "Уреди" поред листе "Моје услуге" и доспећете на страницу на којој можете да избришете свој налог. Имајте на уму да ћете брисањем налога избрисати и све Google услуге додељене том налогу као што су orkut профил, iGoogle страница и Blogger блогови.

8. Да ли могу да имам блог на којем поставља више особа?
Да. Овакви блогови се зову "тимски блогови". У основи, једна особа прва креира блог, а затим позива друге да се придруже. Чланови тима могу да буду администратори или обични аутори постова. Администратори могу да уређују све постове (не само своје), да додају и уклањају чланове тима (и додељују админ. приступ) и да мењају подешавања блога. Особе које нису администратори могу само да постављају на блогу.
Да бисте позвали људе да се придруже блогу, прво изаберите картицу Подешавања | Дозволе и кликните на "Додај ауторе". Затим откуцајте е-адресе особа које позивате у блог. Оне ће убрзо добити е-поруку са позивом. Имајте на уму да они морају да имају Google налоге. Ако их немају, од њих ће се затражити да их отворе. Када сте спремни да пошаљете позиве, кликните на "Позови". Добићете е-поруку када се нови члан тима придружи блогу.

9. Како да профилу додам своју фотографију?
Прво на контролној табли кликните на везу "Измени профил". Одатле унесите URL слике профила у образац и кликните на "Сачувај" у дну странице. Ако немате фотографију на неком месту, можете прво да је поставите на свој блог. Када то урадите, пребаците уређивач постова у режим уређивања HTML-а, уколико већ није у том режиму. Сада копирајте URL фотографије и налепите га у поље "URL фотографије" у профилу. Затим кликните на "Сачувај" у дну странице, и то је то. Имајте на уму да величина слике мора бити до 50 k.

10. Како да успоставим FTP (или sFTP) везу са екстерним web хостом?
Изаберите картицу Подешавања | Објављивање и изаберите метод повезивања. Затим унесите своја подешавања. Када завршите, сачувајте податке сервера користећи дугме "Сачувај поставке" у дну странице, и поново објавите свој блог. Имајте на уму да ће се користити подразумевани бројеви портова (:21 за FTP и :22 за SFTP). Алтернативни порт неће функционисати. Такође, немојте укључивати http:// нити ftp:// у адресу сервера или подешавање путање.

11. Како да користим прилагођени домен на свом блогу?
Ако не желите да имате blogspot.com у адреси блога, можете да добијете сопствени домен. Наставићемо да хостујемо ваш садржај, али ће он бити приказан на новој адреси. Три компоненте које треба подесити:

Ваш домен

Прво морате да одаберете име домена, на пример mojalokacija.com и да га региструјете. Име домена можете да региструјете код великог броја различитих регистара.

DNS подешавања

Затим је потребно да креирате CNAME запис за свој домен помоћу DNS-а и да повежете свој домен са локацијом ghs.google.com. Тачна процедура се разликује у зависности од регистра домена, стога контактирајте директно регистар да бисте добили помоћ. Имајте на уму да нови DNS запис можда неће одмах ступити на снагу.

Blogger подешавања

У овом тренутку, DNS сервери знају да треба да усмере људе на Google када желе да виде ваш блог тако да морамо да се уверимо да Google повезује прави блог са вашим доменом. Идите на картицу Подешавања | Објављивање у Blogger-у. Ако објављујете на локацији Blog*Spot, у врху ћете видети везу која нуди да се пребаците на прилагођени домен. Кликните на ту везу. Поставка Blog*Spot адресе сада се мења у ваш домен. Унесите домен који сте регистровали на почетку овог процеса и сачувајте подешавања.

Напомене:

  • Ако нови домен не води на ваш блог, сачекајте неколико дана да бисте се уверили да су сви DNS сервери ажурирани. Ако и даље не функционише, контактирајте регистар да бисте се уверили да сте исправно унели DNS подешавања.
  • Првобитна Blog*Spot адреса ће аутоматски вршити прослеђивање на ваш нови домен. На тај начин ће све постојеће везе или обележивачи ка вашој локацији и даље функционисати.
  • Ову функцију можете да користите са доменима (нпр. mojalokacija.com) или поддоменима (нпр. ime.mojalokacija.com). Међутим, не можете да наведете поддиректоријуме (нпр. mojalokacija.com/blog/) ни џокер знакове (нпр. *.mojalokacija.com).

12. Како функционише Blogger Mobile?
Да бисте покренули мобилни блог, пошаљите поруку (која може да буде фотографија, текст или оба елемента) на адресу go@blogger.com и ми ћемо покренути блог за вас! Када пошаљете поруку, добићете одговор са URL-ом вашег мобилног блога и ознаку за потврду власништва над својим новим блогом. Да бисте потврдили власништво над блогом, унесите ознаку на локацији http://go.blogger.com. Потврда власништва над мобилним даје вам пун приступ Blogger.com поставкама и функцијама, омогућава вам да повежете свој блог са Google налогом, и допушта вам да обједините свој мобилни блог са постојећим блогом.

13. Како да означим своје постове?
Када пишете пост, на дну обрасца налази се простор са ознаком "Ознаке за овај пост". Унесите ознаке које желите и одвојите их зарезима. Такође можете да кликнете на везу "прикажи све" да бисте приказали листу ознака које сте раније користили. Затим кликните на ознаке да бисте их додали. Када објавите пост, ознаке ће бити наведене с њим. Кликом на неку ознаку прелазите на страницу која садржи само постове са том ознаком. Такође можете да додате листу свих ознака на бочну траку блога, сортираних по азбучном реду или по учесталости коришћења.

14. Како да поставим AdSense на свој блог?
Да бисте поставили AdSense на свој блог, изаберите картицу "Шаблон" или "Распореди". На блогу на којем су омогућени распореди додајте нови елемент странице и изаберите опцију AdSense. Ако користите класичан шаблон, изаберите везу "AdSense" на картици "Шаблон". Моћи ћете да одаберете величину за огласе и да затим прилагодите њихов изглед на свом блогу.

15. Како да омогућим фид локације за свој блог?
Прво изаберите картицу Подешавања | Фид локације. Овде имате једну једноставну опцију где можете да изаберете колико садржаја желите да дистрибуирате. Опција "Све" ставиће читав садржај сваког поста у вест са локације, док ће опција "Одломци" укључити само делове почетка сваког поста. Опција "Ништа" потпуно искључује фид локације.

16. Шта је дугме "Означи заставицом"?
Ова функција се зове "Означавање као спорног" и доступна је путем Blogger Navbar-а. Дугме "Означи заставицом?" дозвољава блог заједници да са лакоћом означи споран садржај, што нама помаже да по потреби предузмемо мере. Када особа која посети блог кликне на дугме "Означи заставицом?" у Blogger Navbar-у, то значи да она верује да је садржај блога потенцијално увредљив или незаконит. Пратимо колико је пута блог означен као споран и на основу тога одређујемо радњу коју треба предузети. Имајте на уму да корисници могу да кликну на ово дугме други пут да би опозвали означавање.

17. Како да контролишем коментаре на свом блогу?
Подешавање контролисања коментара можете да пронађете на картици Подешавања | Коментари. У питању је једноставна да/не опција. Ако одаберете опцију "Да", добићете простор за унос е-адресе. Ово вам омогућава да путем е-поште контролишете коментаре и не утиче на уобичајену поставку обавештења о коментарима. Ово је опционално зато што увек можете да контролишете коментаре путем Blogger интерфејса. Зато поставите опцију на вредност "Да", по жељи унесите адресу за обавештења, сачувајте поставке и чекајте следећи коментар.
Сви долазни коментари сада иду на посебну страницу "Контрола коментара" коју можете да пронађете у оквиру картице "Постављање". На тој страници ћете видети листу свих коментара који су остављени, али који још увек нису одобрени или одбачени. (Ова листа не садржи коментаре које направе админ. чланови блога.) Сваки ред на листи приказује почетак коментара, име аутора и време креирања. Ако кликнете на троугао са леве стране, ред се проширује и приказује комплетан текст коментара заједно са везама "Објави" или "Одбаци", које можете да користите да бисте одобрили коментар или не.
Читав овај процес може се извршити и путем е-поште. Ако сте унели е-адресу за контролисање, добићете поруку за сваки коментар која ће садржати везе "Објави" или "Одбаци", као и везу ка главној страници за контролу за блог.

18. Како да користим Blogger функције распореда?
Најпре, пронађите име свог блога на контролној табли и кликните на везу "Шаблон" поред њега. Ако је име ове везе "Распоред", већ користите функцију "Распоред". На страници "Шаблон", у везама за навигацију потражите картицу са именом "Прилагоди дизајн" и изаберите је. Добијате поруку са објашњењем да ће Blogger направити резервну копију тренутног шаблона. (Резервна копија ће увек бити расположива, па је можете вратити касније ако пожелите.) Кликните на дугме "Надоградите свој шаблон" да бисте наставили. Затим изаберите један од подразумеваних дизајна шаблона, кликните на "Сачувај шаблон", и то је то.
Када надоградите шаблон, елементе у шаблону можете да распоредите на начин на који желите да буду приказани. Једноставно кликните на елемент који бисте желели да преместите и превуците га и отпустите тамо где желите да се налази. (Напомена: у већини шаблона можете да преместите све елементе осим Navbar траке, постова на блогу и заглавља.) На страницу блога или бочну траку можете да додате неколико елемената странице кликнувши на везу "Додај елемент странице". Отвара се искачући прозор који вам дозвољава да у блог додате елементе кликом на дугме "Додај у блог" у жељеном одељку елемента.

19. Зашто у обрасцу за постављање постоји верификација речи?
Верификација речи у обрасцу за постављање предвиђена је као механизам за смањење броја нежељених порука за BlogSpot. Постоје два потенцијална узрока:

Потенцијалне нежељене поруке

У овом случају, аутоматизовани систем примењује верификацију речи на одређене потенцијалне блогове са нежељеним порукама. Будући да је у питању аутоматизовани систем, неизоставно ће бити потврђених грешака иако непрекидно радимо на побољшавању алгоритама како бисмо их избегли. То што образац за постављање садржи верификацију речи неће вас спречити да објављујете нити значи да ће блог бити избрисан или кажњен на неки други начин уколико не нарушава наша правила. Да бисте избегли додатне непријатности приликом објављивања, кликните на икону "?" (знак питања) поред верификације речи на обрасцу за постављање. То вас води на страницу на којој можете да захтевате преглед свог блога. Неко ће га погледати, проверити да ли је у питању блог са нежељеним порукама, а затим поставити блог на белу листу тако да он више не садржи захтев за верификацију речи.

Велики број постова

Ако у току једног дана направите велики број постова, за сваки ћете морати да извршите верификацију речи без обзира на то да ли је потврђено да није у питању блог са нежељеним порукама. Ако вам се ово догоди, једноставно извршите верификацију речи за сваки пост или сачекајте 24 сата, и она ће тада бити уклоњена. Ово ограничење је на снази ради контроле оптерећења наших сервера као и да би се спречиле очигледне нежељене поруке. Зато не постоји процес прегледа беле листе ради изузимања појединачних блогова.
20 Зашто је мој блог онемогућен?
До онемогућавања долази када аутоматизовани систем класификације означи блог као нежељен. Ако ваш блог није блог са нежељеним порукама, аутоматизовани систем га је погрешно класификовао, и извињавамо се због тога. Ако је блог онемогућен, биће наведен на контролној табли, али нећете моћи да кликнете на њега и да му приступите. У том случају, постојаће грејс период током којег можете да захтевате преглед и опоравак блога.

21. Да ли могу да користим пречице на тастатури приликом постављања?
Blogger има неколико пречица које се могу користити приликом уређивања постова. Оне сигурно функционишу у програму Internet Explorer 5.5+/Windows и Mozilla породици (1.6+ и Firefox 0.9+),а можда функционишу и у другим прегледачима. Пречице су следеће:
  • control + b = подебљано
  • control + i = курзив
  • control + l = blockquote (само у HTML режиму)
  • control + z = опозови
  • control + y = понови
  • control + shift + a = веза
  • control + shift + p = преглед
  • control + d = чување као радне верзије
  • control + s = објављивање поста
  • control + g = хинди пресловљавање

22. Како да користим функцију пресловљавања?
Blogger нуди опцију аутоматског пресловљавања за конверзију романских у деванагари знакове који се користе у хинди језику. Ово вам дозвољава да откуцате изговор хинди речи на енглеском и да оне буду приказане у исправном писму. Да бисте омогућили ову функцију, идите на страницу Подешавања | Основна и изаберите "Да" за опцију пресловљавања. Ова поставка утиче на све блогове на налогу, слично поставци "Режим састављања".

23. Како да користим Blogger уређивач постова?
Blogger уређивач постова има три режима:
  • Састави: WYSIWYG режим у којем обликујете текст помоћу дугмади за форматирање.
  • Уреди HTML: режим у коме ручно уређујете HTML.
  • Преглед: генерише преглед читавог поста, укључујући наслов, везе и слике.
Да бисте променили режим, кликните на одговарајућу везу. Дугмад за форматирање је доступна само у одређеним прегледачима.
Функције, с лева надесно:
  • Фонт
  • Величина фонта
  • Подебљано
  • Курзив
  • Боја фонта
  • Веза
  • Поравнај лево
  • Центар
  • Поравнај десно
  • Поравнај обе стране
  • Нумерисана листа
  • Листа са знацима за набрајање
  • Blockquote
  • Провери правопис
  • Учитај слику
  • Уклони форматирање са изабраног текста

24. Где могу да купим прилагођено име домена за свој блог?
Постоји велики број предузећа од којих можете да купите имена домена, обично по веома прихватљивим годишњим ценама. Google претрага термина регистар домена ће вам дати велики број опција. Куповину можете да извршите и помоћу следеће листе:

25. Како да променим формат датума приказаних на мом блогу?
Формат датума за постове и везе архиве можете да промените тако што ћете изменити подешавања блога. На страници Поставке | Форматирање налазе се поља "Формат заглавља датума" и "Формат датума индекса архиве". Оба поља садрже падајуће меније у којима су наведене опције формата за приказивање датума. (Заглавља за датум се обично налазе изнад постова, а индекс архиве најчешће представља листу веза архиве на бочној траци.) Кликните на "Сачувај подешавања" у дну странице када будете завршили.

26. Шта је шаблон поста?
Шаблони постова помажу корисницима да уштеде време претходним форматирањем уређивача постова. Неки корисници желе да њихови постови буду форматирани на одређени начин. На пример, неко можда жели да креира везу ка чланку у првом реду, а да га затим цитира испод. У том случају, веза и ознаке blockquote могу се унети у шаблон поста и биће приказане и спремне за попуњавање у сваком новом посту.

27. Шта су везе уназад и како да их користим?
Везе уназад вам омогућавају да пратите друге странице на Web-у које садрже везе ка вашим постовима. На пример, ако ваш пријатељ креира везу ка неком од ваших постова, у посту ће аутоматски бити приказано да је неко креирао везу ка њему, а биће наведен исечак текста вашег пријатеља, као и веза ка његовом посту. Поставка веза уназад може се пронаћи на картици Подешавања | Коментари, а састоји се од једноставне опције да се укључи или искључи. Ако је поставка омогућена, поред везе за коментар видећете везу са ознаком "Везе ка овом посту" за сваки пост.

28. Шта је то опција верификације речи?
Опција "верификација речи" може се пронаћи на картици Подешавања | Коментари за блог. Ако за ову поставку одаберете опцију "Да", особе које остављају коментаре на ваш блог мораће да доврше корак верификације речи, који је сличан ономе који се приказује приликом креирања блога. Верификацијом речи спречава се да аутоматизовани системи остављају коментаре, јер само људско биће може да прочита реч и да изврши овај корак. Ако сте добили коментар који изгледа као реклама или веза ка неповезаној локацији, наишли сте на нежељени коментар. Већину овога аутоматски извршава софтвер који не може да прође верификацију речи, па омогућавање ове опције представља добар начин за спречавање великог броја таквих нежељених коментара.

29. Могу ли да изменим HTML распореда блога?
Наравно, само идите на картицу Шаблон | Измени HTML. Прво имате опцију да копирате шаблон у текстуалну датотеку на чврстом диску. Препоручујемо да ово урадите тако да можете лако да га вратите поновним отпремањем исте датотеке. Затим следи кôд вашег шаблона. Приметићете да он изгледа као обичан HTML и CSS, али да укључује и доста прилагођених ознака, па је компатибилан са нашим "превуци-и-отпусти" уређивачем распореда, као и са бирачем фонта и боје.

30. Где је приказан наслов мог блога?
Наслов блога, подешен на картици Подешавања | Основна у Blogger-у, може се приказати на више места: на објављеном блогу, на контролној табли, у профилу и на листи "Недавно ажурирано" на контролној табли (ако је блог наведен). Зато се потрудите да буде креативан!

31. Шта је то URL?
URL је локација датотеке на Web-у. У примере URL-ова спадају http://www.blogger.com/ или http://mojblog.blogspot.com/. URL који изаберете ћете ви и ваши посетиоци користити за приступ блогу.
Током процеса креирања блога од вас ће се тражити да изаберете URL за блог ако желите да се он хостује на локацији Blog*Spot. Будући да већ постоји велики број Blog*Spot блогова, мораћете да будете креативни или да испробате различите адресе да бисте пронашли расположиву. Приликом избора URL-а блога треба имати на уму да су цртице (такође познате као повлаке, - ) једини дозвољени неалфанумерички знакови. Размаци нису дозвољени, као ни доње црте (_) нити било који други специјални знакови.

32. Како функционише подешавање "листе"?
Поставка "Желите ли да додате свој блог на наше листе?" одређује да ли ће блог бити приказан на локацији blogger.com - тј. на листи блогова на страници профила и међу недавно ажурираним блоговима који су приказани на Blogger првој страници. Ову поставку можете да пронађете на страници Подешавања | Основна. Напомена: Ако шаблон блога користи ознаку BlogMetaData, претраживачи неће индексирати блог ако искључите ову поставку.

33. Како функционише подешавање кодирања?
Подешавање кодирања говори web прегледачу како да прикаже блог. Ово није толико важно за блогове на енглеском језику, али је од пресудног значаја за исправно приказивање блогова на другим језицима. Подразумевана вредност је UTF-8 формат зато што подржава све језике. Међутим, у неким случајевима, мораћете да пробате друго кодирање. Ако кодирање које вам је потребно није наведено, обавестите нас и ми ћемо га додати у најкраћем року.

34. Шта је то FTP сервер?
FTP сервер је рачунар који користи FTP за прихватање отпремљених датотека од корисника. Адреса FTP сервера обично изгледа овако: ftp.example.com
Када купите услугу хостинга, требало би да добијете адресу FTP сервера који можете да користите. Ако немате ове податке или нисте сигурни у вези са тим, контактирајте добављача услуга хостинга.
Напомене:
  • Користиће се подразумевани бојеви портова (:21 за FTP и :22 за SFTP). Алтернативни порт неће функционисати.
  • Немојте укључивати http:// или ftp:// у адресу сервера.

35. Шта је то FTP путања?
FTP путања говори Blogger-у где да смести датотеке блога на серверу. Формат треба да буде:
direktorijum/direktorijum/ (не заборавите да укључите косу црту на крају)
Ако вам је познат FTP, путању представља директоријум којем можете да приступите са Web-a. На пример, то може бити "htdocs" или "www" или "public_html", или, ако желите да ставите блог у поддиректоријум, "htdocs/blog/", итд.
Ако све ово звучи компликовано, покушајте да контактирате добављача услуга хостинга за помоћ. Они могу да вам помогну са подешавањемза одређени сервер.
Напомене:
  • Немојте користити http://, ftp:// или адресу сервера у путањи.
  • Директоријум који наведете мора већ да постоји на FTP серверу.
  • Ово не сме да буде апсолутна путања - требало би да зависи од локације ftp корена на серверу.

36. У чему је разлика између поновног објављивања индекса и читавог блога?
Ако имате FTP блог, ипак ћете морати да поново објавите блог да би се приказала ажурирања. Поново објави само индекс значи да се поново објављује само страница индекса (и фид локације, ако је омогућен).
Поново објави читав блог поново објављује читав блог - страницу индекса, фид, странице архиве и постова. Тиме се последње промене шаблона примењују на све странице блога. Ово може да потраје уколико имате велики број постова.

37. Где могу да пријавим нарушавање права?
Обратите нам се ако желите да пријавите нарушавање права.

Да ли су вам ове информације помогле?

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen