Freitag, 30. Dezember 2011

Окупиране

Само политика и војни ангажман заједно могли би довести до решења" (Фото: Журнал)
Окупиране територије – Немачка канцеларка Ангела Меркел запретила је и оружјем уколико Србија не повуче своје институције са окупираних територија Косова и Метохије. Њена изјава о нужности употребе силе забринула је преостале Србе који више нису начисто да ли је мандат КФОР-а да сачува мир или да на силу наметне институције Хашима Тачија.
Они су у страху да је КФОР овим добио зелено светло да силом уведе власт нелегалних шиптарских структура на целој територији без обзира на то што Европа на сав глас Србе и Албанце позива да спорна питања реше дијалогом. Србе са окупираних територија није много охрабрило ни то што је из Београда стигла стидљива реакција да институције државе Србије не могу нестати преко ноћи.
„Само политика и војни ангажман заједно могли би довести до решења“, запретила је Меркелова у Приштини после разговора са командантом КФОР-а Ерхардом Дрејвсом. Како је рекла, „Немачка жели да се присутношћу њених војника у склопу НАТО, као и са представницима цивилних мисија, ангажује да тај регион буде сигуран“.
Она, међутим, није прецизирала да ли су ЕУ и међународне институције на окупираним територијама у стању да исти степен безбедности, људских и националних права гарантују и Србима и Албанцима.
Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић сматра да је Меркелова изручила Србима са севера окупираних територија Косова отворену претњу оружјем.
„Ако она каже да поред политичких треба користити и војна решења, онда је то ништа друго него претња оружјем, на коју Београд треба да реагује. Ми Срби са севера Косова се плашимо за своје животе и ако Меркелова намерава да употреби и војнике, то само значи да ћемо бити или протерани или поубијани. Ово је и порука КФОР-у да има одрешене руке да употреби и оружје против непослушних Срба“ – наглашава Пантић.
Потпредседник заједнице српских општина и насеља на окупираним територијама Косова Марко Јакшић каже да ово није 1941. и да се политички интереси не могу остваривати силом, убијањем и гажењем.
„Немачка канцеларка нам је помогла да схватимо да је прича „и ЕУ и Косово“ само фарса. Хвала за то Меркеловој, али она такође мора схватити да би евентуални покушај гашења српских институција значио гашење традиције српске државности. Она мора да зна да српска држава и њене институције на КиМ постоје од Светог Саве и да би гашење српских легалних институција на Космету значило прекрајање историје и заокруживање пројекта званог независно Косово.“, нагласио је Јакшић.
Министар одбране Драган Шутановац изјавио је „да је питање укидања паралелних структура на Косову политичка препрека ка добијању кандидатуре за ЕУ, којој мора да се приступи аналитично, али да се то не може учинити једним резом“.
„Мислим да ћемо инсистирати на томе да заштита људских права и заштита образовања пре свега остану сигурно сидро Србије на КиМ, имајући у виду да је просто неприхватљиво да деца уче по оним програмима које спроводи Косово“, рекао је министар.

Ко се качи са КФОР-ом, и од НАТО страда

Директор Форума за међуетничке односе Душан Јањић напомиње да је изјава Меркелове још једно подсећање да је конфронтација са КФОР-ом заправо конфронтација са НАТО.
„То исто је речено и руководству Србије – ако се не склоне барикаде, употребиће се сила. Укидање паралелних институција је неки други пакет, који се неће распакивати пре марта и сигурно се војно неће решавати. Пошто не види никакав помак, Меркелова је можда подсетила Тадића на нешто што јој је обећао, а можда њена изјава служи за примиривање Албанаца како они нешто не би покушали“, каже Јањић.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen