Samstag, 6. August 2011

Косор

Премијерка Хрватске Јадранка Косор поново је забила прст у око Србији пошто се усред Книна захвалила генералима Анти Готовони и Младену Маркачу за командовање хрватском војном акцијом „Олуја", која је довела до егзодуса више од 200.000 Срба из Крајине
Захвалница Косорове је скандалозна јер је Готовина у Хагу осуђен на 24, а Маркач на 18 година затвора управо због „Олује".
Њих двојица су 15. априла проглашени кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату, на чијем челу је био тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман, смишљеном да протера српско становништво из Книнске крајине.
- „Олуја" је била борба за слободу и правду, то је почаст бригадама, погинулима и рањенима. То је почаст Хрватској. Домовински рат је праведан, а злочиначки подухват направили су Милошевић и помагачи. Силно сам поносна што из нашег краљевског града Книна могу честитати Дан победе и домовинске захвалности свим хрватским бранитељима и свим генералима, а посебно честитам и захваљујем генералима Младену Маркачу и Анти Готовини - рекла је премијерка Косор поводом прославе 16-годишњице „Олује" у Книну.
- У срцу носимо тренутак када Фрањо Туђман подиже руке у зрак на Книнској тврђави, а наша тробојница вијори се изнад њега - додала је Косорова уз буран аплауз окупљених, којима се обратио и председник Хрватске Иво Јосиповић.
- „Олују" не славимо да бисмо славили рат већ слободу, јер то је била крвава борба за самосталност Хрватске - изјавио је Јосиповић.
Непримерено је да Косорова велича генерале које је Хашки трибунал прогласио за ратне злочинце, оцењују саговорници Пресса. Према њиховим речима, Србија би била стављена на стуб срама уколико би премијер Мирко Цветковић поступио као Косорова - захвалио се генералу Ратку Младићу, који чак, за разлику од Готовине и Маркача, још није ни осуђен.
Тома Фила, адвокат који је бранио многе хашке оптуженике, каже да је чист безобразлук то што је себи допустила Косорова.
- Жена се захваљује Готовини и Маркачу, који су осуђени у Хагу за удружени злочиначки подухват с намером протеривања Срба из Крајине. И то у Книну, на месту злочина. Страшно! Замислите да се председник Борис Тадић захвали Ратку Младићу, Горану Хаџићу или да премијер Мирко Цветковић у Приштини изрази захвалност Слободану Милошевићу или генералима Павковићу, Ојданићу и осталима који су осуђени за удружени злочиначки подухват за злочине на Косову. Био би то међународни скандал неслућених размера - коментарише Фила.
Председник Коалиције избегличких удружења из Хрватске Миодраг Линта каже да је, у најмању руку, непримерено да Косорова велича Готовину и Маркача.
- Председница хрватске владе, чији је циљ да Хрватска 2013. уђе у ЕУ, не прихвата европске вредности. Брисел би морао да реагује, Хрватска не заслужује чланство у ЕУ! - подсећа Линта.
с
Црни биланс „Олује":
- на Србе је кренуло 138.500 припадника Хрватске војске, МУП-а и ХВО. Супротставило им се 31.000 војника РСК
- протерано је око 200.000 Срба
- спаљено 22.000 српских кућа и других објеката, при чему нису поштеђени ни црквени, историјски и споменици културе
- погинуло је и нестало 1.960 Срба, од којих је 1.192 цивила. Готово половина била је старија од 60 година, а међу жртвама су и 534 жене и 19 малолетних, међу којима је деветоро деце
- дневно је убијано по 68 Срба
- без родитеља је остало 1.772 деце
- после „Олује" у РСК је остало мање од 8.500 Срба
- још се трага за 1.011 несталих Срба
Палма: ЕУ да стопира чланство Хрватске
Градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма поручио је да би ЕУ требало да стопира пријем Хрватске у своје чланство.
- Хрватској није место у ЕУ све док слави највећи геноцид од Другог светског рата. Брисел треба да стопира улазак Хрватске у ЕУ, не зато што Хрватска не поштује српске жртве, већ зато што не поштује пресуду Хашког трибунала којом је утврђено да је операција „Олуја" била удружени злочиначки подухват. То би било исто као када би Србија славила датум у коме је страдао неки други народ - рекао је Марковић за Пресс.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen