Samstag, 20. November 2010

Буквар


ПРАВИ СРПСКИ БУКВАР


НА ОВИМ СТРАНАМА МОЖЕТЕ НАЋИ СВЕ О
ПРАВОМ СРПСКОМ БУКВАРУ

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
ПРАВИ СРПСКИ БУКВАР ПРОШИРЕНО ИЗДАЊЕ

26. Мај 2006.
ПРАВИ СРПСКИ ЕЛЕКТРОНСКИ БУКВАР, ПРОШИРЕНО ИЗДАЊЕ је сада потпуно прерађен и урађен у стабилном програму па не би требало да буде проблема са његовом употребом. Буквар је величине 1000х750 пиксела па се може користити само на рачунарима са резолуцијом 1024х768 пиксела или више. Ако вам је резолуција екрана мања од ове потребно је да је повећате ако можете, а ако не можете преузмите ПРАВИ СРПСКИ ЕЛЕКТРОНСКИ БУКВАР, СКРАЋЕНО ИЗДАЊЕ, на СТРАНИ 2. Овај буквар је величине 780х580 пиксела и садржи само нашу азбуку са анимираним словима.
Да би сте користили буквар, морате имати ФЛАШ ЧИТАЧ (flash player). Ако немате, можете га бесплатно преузети са Адобе или Макромедија сајта.
www.adobe.com или www.macromedia.com
Буквар ради само са Флаш Читачем 7+ (Flash Player 7+).
Ако сте на послу, вероватно је да су рачунари заштићени па Интернет Експлорер не може да чита Флаш архиве на рачунару. Чита их на вебсајту али не може на рачунару. ActiveX је блокиран или нешто слично. У том случају буквар неће радити јер је базиран на Флашу. Ни друге Флаш архиве неће радити.
ПРАВИ СРПСКИ БУКВАР наставља рад започет пре више од 4 века објављивањем Првог Српског Буквара нашег Саве Инока и рад започет пре скоро 2 века објављивњем Огледа Српскога Буквара нашег Вука Караџића.


Залутала на ликовним странпутицама и под утицајем туђих графичких обрада слова, српска ћирилица се наизглед нашла у безизлазном положају, што је сликовито представљено следећим речима.


Срби су се злопатили, учећи се писмености из туђих писмослова, на несрећу своје културе док је Први српски буквар лежао као благо у тами времена - каже Блечић.


На следећим странама, ПРАВИ СРПСКИ БУКВАР предлаже могући излаз из те ситуације.
ПРАВИ СРПСКИ БУКВАР је ЕЛЕКТРОНСКИ БУКВАР који можете да ЛИСТАТЕ на екрану свог рачунара.
ПРАВИ СРПСКИ БУКВАР садржи углавном три дела.
1. ПРАВИ СРПСКИ БУКВАР из 2005. године
2. ПРВИ СРПСКИ БУКВАР из 1597. године - Сава Инок
3. ОГЛЕД СРПСКОГА БУКВАРА из 1827. године - Вук
ПРАВИ СРПСКИ БУКВАР такође садржи анимације писања свих штампаних и писаних слова и имена, тј. изговор свих слова.
Погледајте неколико слика из Правог Српског Буквара.
Предње и задње корице

Прави Српски Буквар - Исправна и погрешна слова

Прави Српски Буквар - Слова

Ако мишем пређете (није потребно да се кликне) преко слике звучника чућете име или изговор слова. Ако кликнете на ВЕЖБАНКУ, та веза ће вас одвести до стране вежбанка на ћирилици.ком.
Први Српски Буквар Саве Инока из 1597. године

Вуков ОГЛЕД СРПСКОГА БУКВАРА из 1827. године

УПУТСТВО ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ ЕЛЕКТРОНСКОГ БУКВАРА
Електронски буквар је смештен у једној .ЕХЕ архиви која се зове правибук и зипована је. Зип има 9.2 МБ, а када се декомпресује (екстрактне), електронски буквар има 10.5 МБ.
Најбоље је да буквар поставите на десктоп. Нема потребе да се буквар инсталира, већ је довољно да се покрене кликом или двоструким кликом на .ЕХЕ архиву.
УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ЕЛЕКТРОНСКОГ БУКВАРА
Стране буквара се окрећу једним кликом миша на леву или десну страну. Једино морате пазити да кликнете било где на страну осим на флаш слику, јер ако кликнете на флаш слику страна се неће окренути. Стране се могу окретати и стрелицама на тастатури, али само ако на страни има нека флаш слика. Ако нема, морате да кликнете на леву или десну страну буквара.
Ако кликнете десним кликом миша на буквар, отвориће се прозор са разноликим избором. Подешавање брзине окретања страна, избор одређене стране, итд. Ако ваш рачунар има јачи процесор, стране ће се брже окретати.
Наравно, ако кликнете десним кликом миша на флаш слику добићете опције за флаш читач.
Такође на таскбару, ако кликнете десним кликом миша, можете буквар затворити или променити позадину да буде једнобојна. Види слику.

Ако имате екран са резолуцијом од 1024х768, може се десити да буквар делимично покрива или је заклоњен таскбаром (taskbar). У том случају, само промените таскбар settings у auto-hide и све ће бити у реду.
Али пре него што стартујете буквар проверите следеће:
УПУТСТВО ЗА ПОДЕШАВАЊЕ РАЧУНАРА ДА ПРИКАЗУЈЕ ЗАОБЉЕНА СЛОВА
Windows2000
Десним кликом миша на десктоп отворите овај прозор и изаберите пропертис.

А затим

Па проверите да ли је SMOOTH EDGES OF SCREEN FONTS штиклиран. Ако јесте, све је у реду. Ако није треба да се штиклира да би се слова у буквару видела како треба.

Windows XP
Све је исто као код Windows2000, само што се до дугмета Effects ... долази преко језичка Appearance.

Код Windows XP то је већ углавном намештено на стандард и ако је штиклирано онда је све у реду. Ако није мора да се штиклира.
Ако имате лаптоп, можете да пробате да ли ће слова боље изгледати ако изаберете Clear Type.

Сада можете да преузмете ПРАВИ СРПСКИ БУКВАР, ПРОШИРЕНО ИЗДАЊЕ у електронском издању на следећој вези.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen